Programma

9.00 uur Registratie en ontvangst
Je ontvangt van ons een naambadge en congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor je klaar!
 
10.00 uur Opening door de dagvoorzitter 
Dr. Bas Levering, hoofdredacteur Pedagogiek in Praktijk.
 
10.10 uur Dagvoorzitter in gesprek met prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer
Gesprek over de actualiteiten in en rondom het jonge kind.

10.30 uur Groeien in de kinderopvang: pedagogische kwaliteit voor kinderen, studenten en pedagogisch medewerkers
Prof.dr. Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar Universiteit van Amsterdam & lector Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam.
Recent onderzoek laat zien dat de pedagogische kwaliteit voor een belangrijk deel "maakbaar" is. Er zijn effectieve aanpakken ontwikkeld waardoor studenten Pedagogisch Werk groeien in hun stage en waardoor pedagogisch medewerkers groeien in hun vak. Recente overzichtsstudies laten bovendien zien dat investeren in opleiding en training zich vertaalt in het werken op de groep èn een positieve ontwikkeling van jonge kinderen in de kinderopvang. In deze presentatie belicht Ruben Fukkink hoe je van trainer tot en met kind, van ROC tot en met kindcentrum, kan werken aan de pedagogische kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang met effectieve aanpakken.
‎ 
11.00 uur Ochtendpauze
In de pauze staat de koffie en thee voor je klaar met een lekkernij en ben je in de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken voor het opdoen van inspiratie en informatie.

11.30 uur Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal 23 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

12.45 uur  Lunchpauze
In de Expozaal serveren we een gevarieerde lunch en staan professionals van verschillende organisaties voor je klaar om je te woord te staan over diverse interessante producten en onderwerpen die je in de praktijk kunt gebruiken.

 

13.45 uur Het goede doen, ook in de ogen van de kinderen, hoe doe je dat?
Wilma van Esch, ecologisch pedagoog, spreker, schrijver, procesbegeleider.  
Hoe weet je of je het 'goed' doet in je dagelijkse kinderopvang of onderwijspraktijk? En wat is eigenlijk 'goed'? Via herkenbare voorbeelden uit kinderopvang en onderbouwgroepen laat Wilma van Esch je nadenken over jouw bijdrage aan het boeiende en rijke ontwikkelproces van jonge kinderen. Over je pedagogisch kompas, over werken met passie en compassie. En over valkuilen en spagaten. Soms organiseren we zo knap, dat we uit het oog verliezen wat ook alweer de bedoeling was: Kinderen helpen op een evenwichtige en stevige manier in de wereld te staan. Hoe zorg je ervoor dat je zelf de verandering bent die je in opvoeding en onderwijs wilt zien?
Ga voor meer informatie naar: www.wilmavanesch.nl
 
14.15 uur Spelenderwijs wijs?
De zin en onzin van spelenderwijs leren
Dr. Lisette van der Poel, Hogeschoolhoofddocent Instituut voor Ecologische Pedagogiek, Hogeschool Utrecht.
De kwaliteit van het onderwijs aan en de opvang van jonge kinderen wordt regelmatig afgemeten aan de mate waarin we de kinderen voorbereiden op het onderwijs. Vaak wordt dankbaar gebruik gemaakt van spel in deze voorbereiding. Kinderen spel graag en ze kunnen er veel van leren. Wanneer we kinderen echter zelf vragen waarom ze spelen, antwoorden ze meestal; “gewoon, omdat het leuk is.” In de lezing zal duidelijk worden waarom juist het plezier in spel spelen zo waardevol maakt. Ontnemen we kinderen dit plezier niet wanneer we het spel gebruiken om hen zaken te leren? En word je niet juist spelenderwijs wijs wanneer je zelf mag bepalen hoe je speelt?

14.45 Intermezzo Movimento
Lenneke Gentle, ontwikkelaar van Taal- en Rekendans, Studio Swing.
Jonge kinderen zitten veel op hun stoel. Hoe kun je in de korte momenten die zich dagelijks aandienen een beweegactiviteit doen zonder dat je het hele lokaal hoeft te verbouwen? 

14.55 uur Middagpauze
In de pauze staan  koffie en thee met wat lekkers klaar. Ook is er de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken voor het opdoen van leuke ideeën en nieuwe contacten.

15.30 uur Tweede deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoek je  in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal 23 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

16.45 uur Informele afsluiting & borrel