Contact|

Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


6 NOV 2018 | UTRECHT

Programma

9.00 uur Registratie en ontvangst
Je ontvangt van ons een naambadge en congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor je klaar!
 
9.50 uur Opening door dagvoorzitter dr. Bas Levering, hoofdredacteur Pedagogiek in Praktijk
In gesprek met Jennifer Pettersson, betrokken ouder, maker van de podcast Opgejaagd en medeoprichter van Ouders voor goed onderwijs. www.oudersvoorgoedonderwijs.nl/ons-manifest

10.10 uur Dagvoorzitter in gesprek met prof. dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer 
over de actualiteiten van het afgelopen jaar in en rondom het jonge kind

10.30 uur Door de ogen van kinderen 
Dr. Annerieke Boland, Lector Jonge kind, Hogeschool iPabo, Amsterdam / Alkmaar.

Spelen is kenmerkend voor het jonge kind. Mag de volwassene meedoen met dat spel? Of moet dat zelfs? Veel hangt af van hoe we het spel van kinderen begrijpen. “Het spel is van de kinderen,” zegt de één. “Kinderen in mijn groep kunnen niet spelen,” zegt de ander. 
Wat is spelen en wat verstaan we onder ‘kwaliteit van spel’? Wat kan een volwassene betekenen voor een kind dat speelt? En wat heeft die volwassene daarvoor nodig? De primaire voorwaarde is: verbinding met het perspectief van het kind. 

11.00 uur Koffiepauze
In de pauze staat de koffie en thee voor je klaar met een lekkernij en ben je in de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken voor het opdoen van inspiratie en informatie.

11.30 uur Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal 23 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

12.40 uur Lunchpauze
Wij serveren een gevarieerde lunch en er staan professionals van verschillende organisaties voor je klaar om je te woord te staan over diverse interessante producten en onderwerpen die je in de praktijk kunt gebruiken.

13.40 uur Jonge kinderen laten groeien en bloeien
Waarom de natuurlijke buitenruimte zo’n belangrijke plek is voor de taal-denkontwikkeling van jonge kinderen.
Drs. Jannette Prins, als promovenda en docent-onderzoeker Taal Jonge Kind verbonden aan het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind, Thomas More Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Leiden. 

Wat iedere keer weer boeit als je werkt met jonge kinderen, is de enorme drang die ze hebben om te ontdekken wat er in de wereld allemaal te beleven valt. Ze voelen, ruiken, proeven, horen, zien, vallen en staan weer op. Met hun hele lijf zijn ze bezig om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Dat leidt tot rijke ervaringen die een blijvende rol spelen in het ontwikkelen van hun taal en denken. Wat heeft de natuur(rijke buitenomgeving) kinderen te bieden als het gaat om die drang tot ontdekken? En hoe kan zo’n natuurrijke omgeving een rol spelen in de taal-denkontwikkeling van jonge kinderen? Hoe word jij die tuinman die kinderen kan laten groeien en bloeien?

14.10 uur Temperamentvolle kinderen 
Eva Bronsveld, pedagoog en onderwijsadviseur. Auteur van onder andere het boek ‘Temperamentvolle kinderen. Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil.’

Sommige kinderen lijken moeilijker in de omgang dan andere. De ‘standaard’ adviezen lijken bij deze kinderen niet, of juist averechts te werken. Vaak gaat het dan om kinderen die ‘meer temperament’ hebben. Aan het hebben van meer temperament zitten voor- en nadelen. Als een temperamentvol kind goed begeleid en ondersteund wordt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Dat vraagt vaak meer van jou als leerkracht of leidster dan bij een niet-temperamentvol kind. Tijdens deze inspirerende lezing krijg je meer inzicht in wat een temperamentvol kind het meest nodig heeft en vooral welke rol je daar als professional in kunt spelen. 

14.40 uur Intermezzo Movimento Dansen maakt gelukkig! 
Hoe komt dat? Een speeddate met de feiten en natuurlijk brengen we het meteen in de praktijk. Swingen maar! 
Lenneke Gentle, ontwikkelaar Bewegend Leren voor Het Jonge Kind, Studio Swing.

14.50 uur Even bijkomen met een frisse break!
In de pauze staan koffie en thee met wat lekkers klaar. Ook is er de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken voor het opdoen van leuke ideeën en nieuwe contacten.

15.20 uur Tweede deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal 23 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

16.30 uur Samen aan een hapje en drankje