Contact|

Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


6 NOV 2018 | UTRECHT

Inleiding

De gelukkige start van een nieuw begin

De kleuterschool moet terug. Dat was het credo waarmee we begonnen in 2005. Nu dertien jaar later is de kleuterschool niet terug, maar zijn een aantal onzinnige voorstellen inmiddels alweer van tafel: de gekkigheid om kleuters te gaan toetsen is ingaande dit jaar (!) weer van de baan.  Is de gelukkige start van een nieuw leven daarmee geborgd? Was het maar zo.  Kinderen worden opgejaagd en in een keurslijf gedwongen. De werkdruk voor de leerkracht is met 30 en meer kinderen te groot en daardoor ontbreekt de ruimte om de gelukkige start van het kind mogelijk te maken. In Zweden zijn er drie begeleiders op een klas van vijftien. In Nederland is dat ondenkbaar. Dat zou ons volgende streven moeten worden: kleinere klassen, meer leerkrachten. Misschien dat het dan nog eens goedkomt. 

 

We zijn verheugd dat dr. Bas Levering, prof.dr. Sieneke Goorhuis, dr. Annerieke Boland, drs. Jannette Prins en Eva Bronsveld meewerken aan ons programma. Naast plenaire inleidingen hebben we 23 deelsessies waarmee je, op basis van eigen interesses en behoeftes, zelf een programma kunt samenstellen. Zo kan je bijvoorbeeld beleven waarom dansen gelukkig maakt tijdens het intermezzo met dansdocente Lenneke Gentle. Genoeg redenen om dit congres niet te missen!

 

Ochtendprogramma

Dr. Bas Levering gaat na zijn opening in gesprek met prof.dr. Sieneke Goorhuis over de actualiteiten rondom het jonge kind. Hierna vertelt dr. Annerieke Boland (Lector Jonge kind, Hogeschool iPabo, Amsterdam/Alkmaar) wat er verstaan wordt onder de ‘kwaliteit van spel’ en wat een volwassene daarvoor kan betekenen.

Persoonlijk deelsessieprogramma

Na de plenaire opening kun je voor twee rondes kiezen uit 23 uiteenlopende deelsessies. Het volledige overzicht van deelsessies vind je op de congreswebsite

Inspirerende middag

Tijdens de lunch geniet je van heerlijke broodjes en is er tijd om de informatiemarkt te bezoeken. Verschillende aanbieders brengen je op de hoogte van nieuw materiaal en de laatste ontwikkelingen voor het jonge kind. Daarna start het plenaire middagprogramma. Drs. Jannette Prins (promovenda taalverwerving lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind en docent taal, Thomas More Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Leiden) houdt een betoog over de groei en bloei van jonge kinderen. Hoe word jij die tuinman die kinderen kan laten groeien en bloeien?

Eva Bronsveld, pedagoog en onderwijsadviseur, zet uiteen wat een temperamentvol kind het meest nodig heeft en welke rol jij daar als professional in kunt spelen.

We komen in beweging met dansdocente Lenneke Gentle tijdens een intermezzo om te ervaren hoe het komt dat dansen gelukkig maakt. Na een korte pauze is het tijd voor de tweede deelsessieronde en sluiten we de dag af met een gezellige borrel. Tijd om je collega’s uit het werkveld te spreken en met hun ervaringen uit te wisselen!