Contact|

Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


3 NOV 2020 | Jaarbeurs Utrecht

4. Meer met Muziek!

Over het gebruik van liedjes in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Met het accent op de taalontwikkeling en met ondersteunende gebaren uit de Nederlands Gebarentaal (Nederlands ondersteund met Gebaren – NmG).
Saskia Koning, logopedist binnen de Vroegbehandeling, Pento Audiologische Centra. Docent, Muziek op Schoot. ‘Instructor’ voor het Hanen ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’.

Thema: Taal

Werkvorm: Interactieve presentatie o.a. aan de hand van videobeelden. Uiteraard zal er samen gezongen en bewogen worden.

Leerdoelen: Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Welke overeenkomsten zijn er in de muzikale en spraak- en taalontwikkeling?
  • Hoe ontwikkelen jonge kinderen muzikale vaardigheden?
  • Hoe kun je muziek/zingen inzetten om taalontwikkeling te stimuleren?

Daarnaast krijg je praktische ideeën aangereikt.

Doelgroep: Pedagogisch medewerkers en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Leeftijdscategorie: Peuters.

Muziek/zingen is een prachtig middel om interactie/communicatie op gang te brengen en spraak/taal te stimuleren. Muziek en taal zijn dan ook nauw met elkaar verweven. Maar bovenal brengt muziek veel plezier en werkt muziek heel verbindend!

Vanuit haar eigen muzikale ervaringen en haar ervaring als logopedist in de Vroegbehandeling vertelt Saskia onder andere aan de hand van videobeelden over het belang en de rijkdom van muziek. Tevens presenteert zij de nieuwe liedbundel, waarbij ook gezongen en bewogen zal worden.

 

Saskia schrijft samen met Wouter Verhage (dirigent, zanger) de liedbundel ‘Kijk! Ik ben een kikker. Meer met muziek bij taalontwikkeling van jonge kinderen’. De bundel komt najaar 2019 uit bij uitgeverij SWP.