Contact|

10e Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


5 NOV 2024 | Spant!, Bussum

Hieronder treft u een overzicht van de deelsessies dat deelnemers op 4 november 2014 is aangeboden. Voor het 4e Jaarcongres op 3 november 2015 wordt een nieuw deelsessieaanbod samengesteld. Zodra hier meer over bekend is dan vermelden wij dat op de pagina deelsessies van de congreswebsite.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

1. Is mediaopvoeding wel of niet een taak voor kinderopvang en kleutergroep? (vindt plaats in ronde 1)
De rol van media in het leven van jonge kinderen blijft onderwerp van discussie. Moeten we ze er zoveel mogelijk vandaan houden, of maken we het onderdeel van de opvoeding? Professionals die met jonge kinderen werken staan voor een dilemma. Aan de ene kant de berichten dat digitale media schadelijk zijn voor jonge kinderen, aan de andere kant de vele mogelijkheden die digitale media bieden. In deze deelsessie denken wij samen met u na over de rol van pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten bij mediaopvoeding. De sessie helpt u om deel te kunnen nemen aan de maatschappelijke discussie die voorlopig nog niet is overgewaaid.
Drs. René Melisse, adviseur/trainer, Sardes. (deze spreker is na het drukken van de folder gewijzigd)
 
2. Opgroeien in evenwicht. 
Het kind fysiek en emotioneel in balans  (vindt plaats in ronde 1)
In deze interactieve deelsessie worden de bouwstenen besproken die bijdragen aan het evenwichtig opgroeien van een kind. Elk kind is uniek. Om een kind zo evenwichtig mogelijk te laten opgroeien is het van belang om te weten hoe het kind fysiek en emotioneel in elkaar steekt. Wat past en wat past niet? Wat is handig om te doen en wat kunnen we beter laten? Aan de hand van casussen, praktijkvoorbeelden en opdrachten wordt ervaren dat ons eigen gedrag en denken een grote rol speelt in hoe een kind functioneert.
Carla van Wensen, Praktijk voor Integrale Kindertherapie en auteur van de boeken Opgroeien in evenwicht en Help…ik voel zoveel. 
 
3. Onze perceptie en de talenten van kinderen  (vindt plaats in ronde 2)
Wat zou ik zien als ik een dag door jouw ogen naar kinderen mocht kijken? Ben jij in staat in je dagelijkse werk met kinderen hun talenten en mogelijkheden te herkennen?
Neem je de tijd om het te waarderen en stimuleren?  Door toenemende druk van buitenaf, opbrengstverwachtingen en de complexiteit van het huidige onderwijs is de bril waardoor je naar kinderen kijkt wellicht verkleurd geraakt. In deze sessie gaan we met elkaar kijken naar kinderen en we gaan in gesprek over het hebben van hoge verwachtingen, het creëren van kansen en er zijn waar zij je nodig hebben.
Wilma van Esch, ecologisch pedagoog, locatieleider FHKE pabo Veghel.
 
4. De kracht van succesvol zijn (vindt plaats in ronde 1)
De kracht van succesvol zijn is onderdeel van de training Talentontwikkeling Ondersteboven van ontwikkelaar en trainer Hester Baars. Tijdens deze sessie gaat het om de communicatie met jezelf en anderen. Iedereen wordt onbewust gestuurd in zijn communicatie, gedrag en emoties. We kijken tijdens deze sessie naar de invloed van levenservaringen, beperkende patronen en overtuigingen en naar normen en waarden die we van huis uit hebben meegekregen. Wat zijn onze succesvolle en beperkende patronen en overtuigingen, wat houdt ons tegen en wat brengt ons juist in beweging? Hoe we dit kunnen veranderen of inzetten tijdens het werken met het jonge kind. Hester houdt de deelnemers regelmatig een spiegel voor. Deze reflectiemomenten zijn bedoeld als moment voor jezelf om even pas op de plaats te maken, een stap achteruit te zetten en naar jezelf te kijken. Hoe zie jij jezelf, wat zien kinderen, wat zien ouders? Ben je tevreden over dat spiegelbeeld, wat zou je willen veranderen en wat heb je daarvoor nodig?
Hester Baars - Lindner, trainer en ontwikkelaar ontwikkelingsstimuleringsprogramma Kiki Kansen in kinderen en Talentontwikkeling Ondersteboven. Directeur KIKI Training & Coaching, NLP trainer, gezinscoach en systemisch opsteller. Tevens auteur van het peuterboekje Kiki, een dag bij de opvang en het boek KIKI Kansen in kinderen.

5. Doelgericht opvoeden. Zo wordt opvoeden weer leuk. (vindt plaats in ronde 1) 
Vrolijke kinderen, dwarse kinderen, hulpvaardige kinderen, agressieve kinderen … Wat kun je doen om alle kinderen in je klas en school gelukkig te laten zijn? Er zijn gelukkig genoeg handige tips en adviezen om jou als leerkracht te helpen, zodat jij en je klas gelukkiger zijn. Gelukkige kinderen leren meer en beter (en pesten elkaar niet). Deze deelsessie helpt jou om met praktische tips jezelf en de kinderen te geven wat ze nodig hebben. De deelsessie is interactief, dus kom gerust met je vragen, zorgen of wanhoop naar deze sessie toe. Gaat het je te snel? Geen zorg. Heel veel tips zijn na te lezen in de boeken die ik heb geschreven.  
Charlotte Visch, ontwikkelaar Integratieve Kindertherapie, opleider aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, auteur diverse boeken over kinderen voor ouders, leerkrachten en kindertherapeuten.

6. Begrijpen van gedrag (vindt plaats in ronde 2)
Een groep kleuters is aan je zorgen toevertrouwd. Het zijn allemaal verschillende kinderen met een eigen verhaal en ze vragen allemaal iets anders van je. In deze parallelsessie kijken we met hoofd, hart en handen naar het gedrag van het kind én naar jouw handelen met het oog op het voorkomen van probleemgedrag. Je bent van harte uitgenodigd om je eigen ervaringen te beschrijven en te delen in deze sessie!
Drs. Aleid H.M. Beets Kessens, specialist Jonge Kind met speciale begeleidings- en onderwijsbehoeften, orthopedagoog en docent Master SEN bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg in Tilburg. Tevens voorzitter van de redactie van de Wereld van Het Jonge Kind (HJK).

7. Het kind centraal in de kinderopvang en onderbouw (deze deelsessie is wegens omstandigheden komen te vervallen)
Door gedetailleerd naar de pedagogische speel-leeromgeving te kijken en naar onze eigen attitude, kunnen we beter afstemmen op de ware behoeften, interesses en ontwikkeling van het jonge kind. Deelnemers krijgen zeer bruikbare informatie en tips die direct in de praktijk te gebruiken zijn en bijdragen aan een meer uitdagend en respectvol pedagogisch klimaat in de kinderopvang en onderbouw waardoor het totale kind écht centraal komt te staan.
Manja Haze, trainer/coach Intrinsiek, pedagogisch adviesbureau kinderopvang & onderbouw. Tevens directeur en pedagoog kinderdagverblijf Mickey en auteur van het boek Het kind centraal in de kinderopvang.

8. Preventief werken aan emotionele veiligheid, hoe doet u dat? (vindt plaats in ronde 2)
In deze deelsessie ervaart u hoe het is om met elkaar in gesprek te gaan over opvoedsituatie & ingrijpende ervaringen. In gesprek met ouders ontmoet je ook jezelf. Als het om kinderen gaat roept zorg delen vaak weerstand op. Herkent u dat? Angsten als: ‘Misschien wordt de ouder wel boos’! of ‘Als mijn kind maar geen stempel krijgt’! Welke voorwaarden schept u om een uitwisseling met ouders op gang te brengen? 

•    ouders en leerkrachten in gesprek laten gaan rondom onderwerpen die onze aandacht vragen
•    om begrip en draagkracht te creëren als het gaat om gedrag en zorg ten aanzien van kinderen
•    gezamenlijkheid als het gaat om educatief partnerschap, opvoeden en leren. 
Kernwoorden zijn: voorstructuren, transparantie en veiligheid.
Onderwerpen kunnen zijn: (ingrijpende) ervaringen en de invloed op het gedrag; onmacht versus weerstand; het delen van zorg.
Doelgroep: leerkrachten
Hans Götze, speltherapeut en eigenaar Het Natuurlijk Hart, training en advies over opvoeden.

Motorische ontwikkeling/hersenontwikkeling/stoornissen

9. Een jonge beelddenker 
(vindt plaats in ronde 1)
Tijdens de lezing Een jonge beelddenker geeft Tineke Verdoes aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden, casussen en tips aan hoe je als leerkracht om kunt gaan met de beelddenkers in je groep. Ze gaat in op de kenmerken van beelddenken, het sorteergedrag, de manier van problemen oplossen, het plannen en organiseren in de kleuterklas en groep 3, leren door middel van beleving. Ze laat aan de hand van taal- en rekenvoorbeelden zien hoe je rekening kunt houden met beelddenkers en daarbij put ze uit haar jarenlange ervaring als juf in de onderbouw. 
Tineke Verdoes, leerkracht en remedial teacher, eigen praktijk kindertalenten en auteur van de boeken Denken in beelden en De jonge beelddenker.

10. Peuteren en kleuteren, de breintheorie van het jonge kind (vindt plaats in ronde 1)
Deze deelsessie gaat kort in op de gespannen ontmoeting tussen kinderopvang en onderwijs en hun professionele opvattingen over het beste aanbod voor peuters en kleuters. Dan volgt een theoretische, maar toegankelijke neuro-wetenwetenschappelijke benadering van de bijzondere manier waarop jonge kinderen leren: eerst ervarend leren, dan leren door patroonherkenning en daarna pas denkend leren. 
Betsy van de Grift, onafhankelijk adviseur en publicist voor sectoren Onderwijs en Opvoeding aan Jonge Kinderen. Auteur van onder andere Manager van Alles, over het management in de kinderopvang en Kinderkoppie, over het kinderbrein en het belang van een rijke leeromgeving. Voor beide sectoren is zij een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter van congressen.

11. Techniek met jonge kinderen (vindt plaats in ronde 2)
Kind zijn is nieuwsgierig zijn. Alles uitproberen. Al je zintuigen gebruiken om de wereld om je heen te ervaren. Die wereld is vol met de producten van wetenschap en technologie. Alle reden dus om jonge kinderen hier op los te laten! Want hoe beter ze hun leefwereld begrijpen, hoe meer ze zich later vertrouwd zullen voelen met techniek. Techniek met jonge kinderen kan dan ook een eerste gerichte kennismaking zijn met de hoofdvragen van de techniek: Hoe werkt dat? Hoe maak je dat? En: Kan dat beter? Jonge kinderen zijn onbekend met bestaande oplossingen maar compenseren dat door creativiteit en experimenteerdrift. Deze talenten kun je ontwikkelen! Tijdens de deelsessie worden voorbeelden gegeven en filmpjes getoond met jonge kinderen die diep doordenken. Er is een boekentafel met speel- en lesideeën.
Dr. Hanno van Keulen, lector Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding, Hogeschool Windesheim Flevoland, Almere.

12.  Leer mij niet hoe ik zitten moet (vindt plaats in ronde 1)
Wat een baby wél van ons wil leren, bespreken we in deze deelsessie over de motorische ontwikkeling van nul tot één jaar. 
Tineke van Westerop, kinderfysiotherapeut (np), trainer en adviseur voor de kinderopvang.

Creatieve ontwikkeling

13. De mooiste spelideeën liggen in de container! (vindt plaats in ronde 2)
Kinderen hebben niet veel nodig om lekker te kunnen buitenspelen. Zand en water is op zich al een feestje. In deze deelsessie ontvang je ideeën om het buitenspelen voor elk kind aantrekkelijk te maken. Niet alle kinderen worden uitgedaagd door een klimrek of stuurkar. Juist voor deze kinderen kun jij als begeleider/leerkracht het verschil gaan maken. Deze kinderen hoeven zich niet meer te vervelen of 'buitenspel' te staan maar ze doen lekker mee en worden uitgedaagd door nieuwe activiteiten en... het is nog gratis ook!
Marja van Delden, buitenspeelcoach en eigenaar Kommee.

14. In het sprookjesbos. 
Ontdek hoe bekende sprookjes kunnen dienen als thema voor natuurbelevingsactiviteiten voor jonge kinderen. (vindt plaats in ronde 1)
Tijdens de deelsessie leer je hoe je de brede ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren door middel van groene activiteiten. Waar komen de appels van Sneeuwwitje eigenlijk vandaan en hoe kan het dat het lelijke jonge eendje een zwaan wordt?  In het sprookjesbos wordt de natuur ingezet als middel om spelenderwijs zintuigen, sociale vaardigheden, creativiteit en taalontwikkeling te stimuleren. Kinderen ontdekken In het Sprookjesbos dat zij onderdeel zijn van de natuur en leren er goed voor te zorgen; spelenderwijs, gezond en veilig; ook in een stedelijke omgeving; dat is het uitgangspunt. Neem voor meer info een kijkje op www.inhetsprookjesbos.nl.

Suzanne Wardenaar, eigenaar Bloeiend, auteur In het Sprookjesbos. Sprookjes gericht op natuurbeleving voor jonge kinderen.

15. Dans, rekenen en taal samen in het speellokaal (vindt plaats in ronde 2)
Dansen is leuk! Door te dansen leren kinderen van alles over hun lijf, de ruimte en muziek. Door de doelen voor rekenen en taal te verbinden aan de dansmomenten leren de kinderen sneller en makkelijker. Dans je mee? 
Lenneke Gentle - Scherrewitz, directeur van Studio Swing, Kenniscentrum voor Leren door Dans.  

16. Vrij tekenspel versus kleurplaten (vindt plaats in ronde 2)
Kinderen zijn van nature onderzoekers en worden gefascineerd door hun eigen sporen. Dat kunnen voetstappen in het zand zijn, gemorste yoghurt op de tafel, of krassen op papier. Hoe ontwikkelen deze sporen zich tot een eigen beeldtaal? We hebben het over het nut of de terreur van kleurplaten en gaan zelf aan de slag. Tijdens de sessie gaan de deelnemers ‘met een lijn uit wandelen’ zoals de kunstenaar Paul Klee ooit zei. Het gaat erom tekenen (weer) als vrij spel te ervaren, zonder prestatiedruk maar met plezier, rijke verbeelding en eigen ontdekkingen.
Sabine Plamper, cultuurpedagoge, Atelier in een Koffer,
Titia Sprey, beeldend kunstenaar,  Atelier in een Koffer.

17. Speel je wijs woordenschat (vindt plaats in ronde 1)
Het ontwikkelen van woordenschat is bij uitstek geschikt om te combineren met drama en spel. Je begrijpt woorden beter als je ze daadwerkelijk beleeft omdat je niet alleen je hoofd gebruikt, maar je hele lijf. In deze sessie gaan we actief aan de slag. Je krijgt praktische tips en wordt geïnspireerd om jonge kinderen op een plezierige manier te stimuleren in hun woordenschat- en spelontwikkeling.
Irma Smegen, auteur/trainer van Speel je wijs Theater, drama en spel voor taalontwikkeling op de basisschool & Speel je wijs woordenschat (www.speeljewijs.com), tevens drama- en opleidingsdocent bij de International Teacher Education for Primary Schools en lid van de kenniskring van het lectoraat Early Childhood van Stenden Hogeschool.

Ouders

18. Ouders en professionals op de peutergroep - Weten wat werkt (vindt plaats in ronde 1) 
Het betrekken van ouders blijft een uitdaging voor pedagogisch medewerkers en leidsters die op de peutergroepen werken. Dit geldt zeker voor professionals die ouders en peuters graag thuis aan de slag willen laten gaan met ontwikkelingsgerichte activiteiten. Terwijl dit toch de meest effectieve component is als het om ouderbetrokkenheid gaat, zo blijkt uit onderzoek.
Sardes heeft het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar wederzijdse verwachtingen, ervaringen en samenwerking tussen ouders en professionals op de peutergroep. Op basis van onze bevindingen presenteren we wat wél werkt met betrekking tot ouderbetrokkenheid op de peutergroep en waarom.
Deze deelsessie is bedoeld voor pm'ers en coaches die werkzaam zijn op de peutergroepen
Dr. Paulien Muller, onderzoeker/adviseur, Sardes.

Taal en communicatie

19. Taal en interactievaardigheden (vindt plaats in ronde 2) 
Goede professionals bieden kinderen een warme, veilige en stimulerende omgeving door te zorgen voor positieve interacties. Een voorwaarde daarbij is dat hun taalgebruik rijk, correct en interactief is. In de TINK-training wordt daarom gewerkt aan het verbeteren van taal- en interactievaardigheden.
Deze deelsessie is een voorproefje van een nieuwe training. TINK is ontwikkeld in het kader van het programma Kwaliteitsimpuls van het ministerie van SZW, dat wordt gecoördineerd door BKK. Dat betekent dat er een subsidieregeling is om TINK te kunnen volgen. Het voorproefje dat wij  geven  is geschikt voor pedagogisch medewerkers en locatiemanagers van kinderopvang en voor professionele trainers die een trainerslicentie willen verkrijgen.
Drs. Marianne van Teunenbroek, adviseur/trainer, Sardes.
Dr. Jeroen Aarssen, adviseur/procesbegeleider, Sardes.

20. Taal èn denken stimuleren door spelen en gesprekjes met jonge kinderen (vindt plaats in ronde 2)
De focus van de deelsessie ligt op het stimuleren van het denken en het leren vertrouwen op eigen waarneming door middel van bepaalde gesprekstechnieken. Een vaardigheid die kinderen in deze informatiemaatschappij niet vroeg genoeg kunnen leren. Dit gebeurt heel spelenderwijs en door kinderen veel tijd en  ruimte te geven om  te experimenteren met concrete en echte materialen. De leerkracht stelt tijdens en na het spelen denkvragen op het niveau van het kind.
Monique van Leeuwarden, trainer/ innovatie- en organisatieadviseur onderwijs en kinderopvang. Specialist jonge kind, CED-Groep.

Beleid

21. De toekomst van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang en de betekenis ervan voor het basisonderwijs (vindt plaats in ronde 2)
Peuterspeelzaalwerk is er al heel lang, aanvankelijk vooral om kinderen meer speelmogelijkheden te bieden. Het ging vooral om kinderen van 2½ - 4 jaar. Peuterspeelzaalwerk is vanaf 2000 een rol gaan spelen bij het extra stimuleren van peuters met achterstanden binnen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Vanaf het midden van de jaren negentig is kinderopvang sterk in opkomst. Die is bedoeld voor opvang van kinderen van 0-4 jaar van werkende ouders. Vanaf 2006 is de kinderopvang ook steeds meer in beeld gekomen bij het VVE-beleid. Hoe moeten we de twee systemen zien ten opzichte van elkaar?Welke perspectieven zijn er op de ontwikkeling van de voorschoolse voorzieningen? Hier gaat deze deelsessie nader op in: doorgaande lijn, overdracht, afstemming, overleg zijn centrale thema’s bij de presentatie.
Dr. Berend Schonewille, senior adviseur/onderzoeker, Sardes.

22. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling – bij ernstige zorgen omtrent het welzijn/de veiligheid van een kind (deze deelsessie is wegens omstandigheden komen te vervallen) 
Als beroepskracht, werkende met jonge kinderen, stel je jezelf ongetwijfeld wel eens de vraag: ‘Wat te doen als ik me ernstig zorgen maak omtrent het welzijn/de veiligheid van een kind?’ In deze deelsessie wordt ingegaan op hoe te werken met de meldcode, waarbij het ‘signaleren’ en de ‘gespreksvoering met ouders’ speerpunten zullen zijn.
Esther Mollink, preventiemedewerker kindermishandeling, Bureau Jeugdzorg Overijssel / AMK