Contact|

Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


5 NOV 2019 |

11. ā€¯Loose Parts", werk jij er al mee?

Anneke Wijngaarden, trainer professionals en ontwikkelaar van de ouder-kind programma's Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps bij het Jonge Kind Centrum.

Werkvorm: Interactief overleg (rollenspel)

Leerdoelen: Naast dat de deelnemers geïnspireerd worden door de materialen, ervaren ze het procesgericht werken. Ze ontdekken wat hen stimuleert in het proces, wat hen juist afremt maar vooral dat je (net als kinderen) door het spelen met de materialen heel veel ontdekkingen doet en dus zo veel leert.
Door het zelf te ervaren, leren de deelnemers de kracht van Loose Parts kennen, zodat ze deze gelijk in hun eigen praktijk kunnen toepassen.

Doelgroep: Kinderopvang en onderwijs.

Leeftijdscategorie: Alle jonge kinderen  (0-6 jaar).

Loose Parts, ook wel losse onderdelen of open-eind materiaal, wordt steeds populairder en dat is ook niet zo verwonderlijk. Wanneer je kinderen materialen aanbiedt die ze op talloze manieren kunnen inzetten, ontstaan er ook talloze manieren van spel en spelen. Een rijk spel dat heel goed aansluit op het individuele kind en spel dat vraagt om vaardigheden die kinderen later zo hard nodig hebben. Om echt gebruik te kunnen maken van de ‘kracht van Loose Parts’ is het belangrijk om je te richten op het proces in plaats van het (eind)product.
Dit vraagt om een andere mindset en kijken naar het spel van kinderen dan meestal het geval is.   
Tijdens de deelsessie gaan de deelnemers vooral zelf aan de slag met diverse Loose Parts.